Känslor , hjärnan, ångest och lite till hur hänger det ihop? I tidigare inlägg skrev jag var i hjärnan känslorna sitter. I detta inlägg kommer jag att skriva om de 9 grundkänslor som forskning säger att vi har. I forskning kallas dessa grundkänslor för affekt. Jag väljer att kalla dem för känslor. 

känslor

De 9 grundkänslorna som vi människor har

Upptäcken av de forskningen som fanns om dessa grundkänslor hittade jag när jag läste boken ”lycka nu” av Titta Holmer. En bok som jag förövrigt rekommenderar för att hon förklarar en mycket bra metod som man kan använda sig av för att hantera sina känslor.

I denna bok berätta Titti om dessa 9 grundkänslor som den amerikanske psykologen Silvan S. Tomkins publicerade på 60-talet.

Det som Tomkins menar är att samtliga människor består av 9 stycken biologiska affekter/känslor. Vilket vi upplever olika mycket av.

Dessa grundkänslor delas upp på följande sätt:

  • Positiva: lycka & intresse
  • Neutrala: Förvåning
  • Negativ: Sorg, rädsla, ilska, skam, avsky och äckel.

Känslor skickar impulser till kroppen som skapar en handling

Det som Tomkins menar är att dessa grundkänslor är kopplade till kroppen som ger en impuls och utifrån det skapas en handling. Utifrån detta skapas även vår motivation.

Tomkins hade en elev, Paul Ekman som utvecklade hans teorier. Hans fynd blev en komplettering till Tomkings teorier. Nämligen att dessa grundkänslor faktiskt har kopplingar med människans motorik och ansiktuttryck.

Alltså, lyckan har leendet, förvåning har höjning på ögonbrynen, ilska spänner käkarna, skam ger rodnad & sänkt blick. Vilket är något som vår legend Henrik Fexeus lär ut oss för att lära sig hur vi kan läsa andras tankar. En av hans bästa böcker enligt mig är ”Maktspelet”, dock har jag inte läst hans nya bok fingretoppskänsla. Så vet inte om det skulle toppa, återkommer med recension.

Grundkänslorna är viktiga för att överleva

Titti berättar också i sin bok att känslor skall ses som en reaktionsmekanism. Som exempelvis att när känslan rädsla stärks hos oss är det för att ta bort oss från farliga  situationer eller ilska för att sätta ner foten.

Med andra ord, känslor är till för oss att överleva, en kompass för att kunna ta oss igenom livet. Detta genom att kemiska reaktioner sker i vår kropp. Om ni tänker på meningen jag skrev så är känslor något kemiskt, vilket innebär att om du inte fortsätter stimulerar den kemiska reaktionen så kommer den att avta. Det innebär också att eftersom det är just kemisk så kan vi upptäcka känslorna i kroppen innan det går till handlingar. Detta genom mindfulness och andningsövningar. Läs mer om det i Tittis bok, lycka nu.

Känslor är inte tankar 

En viktigt sak att komma ihåg är att tankar inte är densamma som känslor. Ett bra exempel som Titti Holmer lyfter i sin bok är att när vi säger att ”vi känner oss dumma, fula eller dåliga”. Så är detta inte våra grundkänslor utan tankar.

Tänk såhär, våra behov som att äta och sova är något vi behöver tillgodose. Tankar är bara ord. Något som tolkar, tycker, värderar och samspelar med kroppens behov och känslor. Något som väcker vårt behov och känslor.

I nästa inlägg ska jag skriva mer djupgående för att lära känna dina känslor.

Känslor, dessa 9 grundkänslor finns biologiskt i vår kropp enligt forskning

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *