Hjärnan, känslor, ångest och lite till hur hänger det ihop? Jag har tidigare skrivit om vad de 9 grundkänslor är. Vidare skall vi djupdyka i de olika grundkänslorna. Lycka, glädje, intresse, förvåning & sorg är känslor jag har skrivit om hittills. Nu djupdyker vi i grundkänslan Rädsla.

rädsla

Vad är rädsla?

Rädsla uttrycker sig i olika former som oro, nervositet, ångest och panik. Kroppen agerar på detta sätt när den upplever hot. Något som varit väldigt bra för oss tidigare då vi bodde i grottor och kroppen behöver agera snabbt.

Däremot har vi ett annorlunda samhälle idag. Trots det så agerar kroppen på samma sätt som när vi bodde i grottor. Därav kan vi ibland vara mer rädda än vad vi egentligen behöver. Men hela rädslan är kopplad till att vi är rädda att förlora något eller att göra bort oss.

Titti skriver också i sin bok ”lycka nu” att rädsla är grunden till exempelvis paniksyndrom, ångest, tvång och fobier. Eftersom det är en stark fysisk känsla innebär det att vi människor undviker det vi är rädda för. Vilket kan leda till att vi drar oss undan, exempelvis relationer och då känner vi en förlust och på så sätt hamnar i en depression.

Vad händer när vi blir rädda?

Rädsla är ingenting annan än en kroppslig upplevelse av ångest. Det som händer är att vi spänner vi oss, håller andan eller andas snabbt. Allt detta kan sen leda till hjärtklappningar, muntorrhet, svettningar, skakningar, magbesvär eller rodnad. Eftersom denna känslan oftast är väldigt stark så blir det lätt att vi människor drar oss undan istället. Vilket gör att vi lär kroppen att denna situation faktiskt är farlig och på så sätt vågar vi inte längre utsätta oss för den situationen.

Hur hanterar jag min rädsla?

Ett sätt att ta sig igenom rädsla för att lära kroppen att förstå att situationen inte är farlig är exponering. För att sanningen är det att ingen känsla varar för alltid. Eftersom det är en kemisk reaktion i kroppen innebär det att det kommer att klinga av efter ett tag. Att då våga utsätta sig för rädslan och stå kvar i det är att hantera rädslan. Detta gör du genom att lära känna din kropp och lära dig att andas rätt.

Exempel på frågor som du kan ställa är:

  • När blir du rädd?
  • Hur vet du att du är rädd?
  • Hur känns det i kroppen?

Sammanfattningsvis …

Rädsla är en känsla som ger oss ångest. Ångest får vi när vi är rädda för att förlora något. Så rädsla innebär att man är rädd att förlora något eller göra bort sig. Det är därför viktigt att man hela tiden utmanar sin rädsla för att kroppen inte skall vänja sig vid att hela tiden är rädd. För att ju mer rädd man är desto mer ökar sannolikheten att du går miste och exempelvis goda relationer och då känner du förlust och på så sätt deprimerad.

Hur hanterar du din rädsla?

Rädsla, vad är det och hur kan vi hantera det?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *