Sociala medier, Idag lever vi i ett teknologisk samhälle där det självklara har blivit att varje hushåll har internet, smartphone, iPads, dator och allt vad de heter. Utöver tekniken så använder vi även sociala medier som tekniken hjälper oss att använda. Det gör att vi är tillgängliga dygnet runt och 77% av alla dom som har internet i Sverige använder sig av sociala media. Fantastiskt eller hur? Men vad är baksidan av detta? Vad händer med ungdomar när detta utvecklas? Låt oss se vad forskning säger. 

sociala medier

Sociala medier – Strävan efter bekräftelse?

Teknikens utveckling är fantastisk, det kan jag inte annat än hålla med om. Så mycket teknik som utvecklas som förenklar människors vardag. Du kan kommunicera med dina nära och kära vart du än befinner dig i världen. Ordspråket ”Jag är bara ett samtal bort” stämmer verkligen numera.

Som med all utveckling så finns det självklart en baksida. En baksida som kanske inte alltid är så trevlig. Så är det med allt men frågan man får ställa sig är ifall konsekvenserna av utvecklad teknik är större än vad det gör gott?

Det är ju ett individuellt svar för alla. Jag personligen tycker att konsekvenserna teknikens utveckling ger är något som kan hanteras och finna nya vägar att lösa problemet. I detta inlägget vill jag dock lyfta upp vad forskare säger kring detta ämne. Sociala medier, vad gör det mot oss?

Ett par studenter tog sig an frågan och skrev en C-uppsats kring detta, ”Fick jag bara 560 likes?”.

Det som de säger är att de sett att ungdomar har låg både självförtroende och självkänsla, vilket vi samtliga vet. De menar dock att mycket av anledningen till detta är idealen som finns på Instagram. Genom att vi idag kan redigera våra bilder och få dem att skapa en perfekt ideal skapar press i det verkliga livet. De måste leva upp till de förväntningar både på nätet och verkliga livet, som de idag inte kan hantera. Vilket skapar en negativ press.

När dessa studenter grävde djupare och intervjuade ungdomar kring denna frågan för att ta reda på vad upplever dom egentligen. Efter deras intervjuer kom de fram till att ungdomar upplever: livsstilpress och likespress. Såhär beskrivs detta i deras uppsats:

Livsstilspress innebär att ungdomar känner krav på att uppvisa ett perfekt liv i strävan efter bekräftelse och likes. Ungdomar ska inte bara uppvisa perfekta liv online utan de ska även leva dessa liv offline. Dessutom tävlar ungdomar om vem som lyckas visa upp det det mest perfekta livet på Instagram. Det framkom att de negativa påverkansfaktorerna kroppsideal, sexuell självpresentation, prestationer och livsstil är beroende av likes, vilket i sin tur bidrog till att vi kunde identifiera en likepress. Den innebär att ungdomar känner sig pressade att presentera sig på olika vis i strävan efter likes.

Det är höga krav man sätter på sig själv, utöver att klara ”det verkliga livet” som skolan så ska de samtidigt klara online världen och jaga likes i sociala medier.

sociala medier

Jakten på bekräftelse – analogt till digitalt

Den äldre generationen som inte alls växte upp med tekniken som vi gör idag har också haft personer som ständigt söker bekräftelse från andra. Det man gjorde då är att man såg till att få komplimangerna från andra genom att exempelvis klä sig sexuellt eller prestera yttersta bara för andra ska tycka man är bra.

Jakten på bekräftelse oavsett om den är online eller offline beror detta på en låg självkänsla. Du ger inte dig själv bekräftelse och istället för att ge bekräftelse till dig själv så ser du till att du får bekräftelse av andra. Detta kan du läsa om Maarit Johnsson bok där hon skrivit om självkänsla. Boken heter självkänsla & anpassning och berättar varför människor söker bekräftelse av andra.

Det som har hänt idag är ”att få bekräftelse av andra” har gått från att vara analogt till digitalt. Vi har exakt samma beteende som andra generationer haft som haft låg självkänsla bara det att vi har flyttat det till nätet. Förr jagade man att någon gav en komplimanger i verkliga livet idag jagar man alla likes istället.

En annan enkätundersökning har gjorts i Karlstad Universitet  för att se ifall det finns samband mellan självkänsla och bekräftelse på sociala media. Enligt deras undersökning så fanns det ingen samband. Vilket inte stämmer. För att en god självkänsla innebär att du bekräftar dig själv och bryr dig inte ifall du får 10 eller 100 likes, du gör allt för din egen skull. En låg självkänsla, blir allt det där viktigt. Vilket det är för många.

Så grunden i den ständiga letande efter likes och bekräftelse bottnar i en låg självkänsla. Konsekvensen av utveckling av teknik är att det blir enklare att jaga bekräftelse. Det som hänt idag är att blivit ett beroende för det är enklare att jaga likes på nätet än i verkliga livet. För att lägger du bara tillräckligt mycket tid så kommer du få de där likes. Resultatet? Fler lider av en psykisk ohälsa.

Nästa inlägg tänkte jag skriva mer om mina erfarenheter och reflektioner kring sociala media och bekräftelse.

Sociala medier: Ju fler likes desto bättre liv – Eller?

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *