Tre av fyra har enligt hjärnkoll erfarenhet av psykisk ohälsa. Ofta handlar det om en diffus känsla av otillfredsställelse eller otillräcklighet. Vad som påverkar hur man mår är helt individuellt. En del behöver mycket stimulans för att trivas, andra mår bättre när det är lugnt omkring dem. Vissa har stor tolerans för motgångar och andra tappar humöret vid minsta missöde.

psykisk ohälsaDefinitionen av psykisk ohälsa 

Forskare är inte eniga om vad psykisk ohälsa egentligen innebär. Däremot kan man säga att psykisk ohälsa handlar om när du mentalt börjar må sämre, du är nedstämd, jag brukar oftast förklara det som när du börjar bli din egna värsta fiende.

Om man inte gör något åt sin psykisk ohälsa 

Om denna destruktiva beteende fortsätter under en längre period kan det leda till exempelvis depression, ätstörningar eller självmordstankar. Detta i sin tur leder till att man oftast börjar få fysiska symptom som ont i magen, undernärd eller liknande. När det kroppen börjar ta fysisk skada av psykisk ohälsa – då har det gått för långt.

Det betyder inte att man inte kan bli frisk för detta. Som många alltid säger är det alltid för tidigt att ge upp. Det finns hopp att må bättre och börja se ljuset i tunneln. Se på mig, jag blev frisk trots min psykisk ohälsa.

psykisk ohälsa

Att arbeta med att må psykiskt bättre 

För att kunna förebygga och arbeta med att må bättre är det viktigt att klargöra för sig själv vad det är som har positiv inverkan på en själv. Det finns möjlighet att välja hur man vill må genom att känna efter vad som är viktigt för en själv och sedan se till att man får det.

Hur man mår har också ofta samband med hur stark självuppfattning man har.
Ju tryggare man är i sig själv desto bättre mår man. Så ett sätt för att må bättre är att medvetet arbeta för att stärka självförtroende och självkänsla.