Självförtroende är den tilltro vi har till vår presentation. Det betyder att vi vågar tro på att vi klarar av prestera i något sammanhang. Hur bra den är beror på hur mycket du vågar utmana dig själv. 

självförtroende

Olika nivåer på självförtroende

Ditt självförtroende är inte alltid detsamma, utan kan variera beroende på vilken aktivitet du utför. Du kan exempelvis kännas högt när du är med dina vänner och ett lägre när du ska spela fotboll. För det mesta är det dock så att är den hög vid en aktivitet så brukar det smitta över till andra aktiviteter och bli hög där också. Ett tips är att försöka hitta något som ökar ditt självförtroende. Det blir då enklare att sedan ta över känslan och öka självförtroendet på det området du har en lägre nivå.

självförtroende

Vad det innebär att ha lågt självförtroende

Författaren och psykologen Marta Cullberg Weston menar att det tar bort glädjen i tillvaron. Det gör också att vi presterar sämre och gör fler misstag just för att vi inte tror på oss själva. Du vågar heller inte att utmana dig själv vilket leder till att du isolerar dig. För att vi alla människor behöver utmanas och kliva ur vår trygghetszon.

Låg självkänsla – Högt självförtroende

Det betyder att du kan ha en högt självförtroende och samtidigt ha en lägre självkänsla. Då presterar du väldigt bra utan att den inre känslan känns trygg. Oavsett hur mycket du lyckas med det du tar dig an så kommer du aldrig känna dig riktigt nöjd och hela tiden jaga efter något ännu bättre. Med andra ord tycker du tycker inte du har gjort bra ifrån dig. Därför är det viktigt att arbeta med att både stärka båda delarna. En balans mellan de två är det som leder till en bättre mental hälsa.